Gulasz z kurczaka z curry to danie jakiego prawdziwy Azjata by się nie powstydził.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 200 g cebuli
- 1 łyżka curry
- 1 ~ 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, imbir
Sposób wykonania
Piersi kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w grube cząstki (patrz zdjęcie). Na rozgrzany w garnku tłuszcz wrzucić pokrojone mięso. Wsypać curry i pieczarki. Lekko podsmażyć, aby powierzchnia mięsa się ścięła. Następnie doprawić pieprzem, solą i imbirem według uznania. Podlać szklanką wody i poddusić na małym ogniu ok. 10 ~ 15 minut. Następnie dołożyć cebulę i dalej dusić. Zagęścić sos łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Gulasz z kurczaka można podawać z makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami.
Moja propozycja:
Podawać z ziemniakami, ogórkiem konserwowym (warszawskim). Udekorować koperkiem. Ziemniaki należy obrać i gotować 20 minut w osolonej wodzie.
0 komentarzy do: “Gulasz z kurczaka z curry”Dodaj swój