Gulasz z kozieradką na talerzu z dodatkami.

Gulasz z kozieradką

Gulasz z kozieradką w białym sosie z nutą muszkatu. Ciekawa propozycja dla smakoszy białego mięsa.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 600 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczkę mielonej kozieradki
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżka mąki krupczatki
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę na gulasz. Masło rozgrzać w garnku, wrzucić kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony. Następnie posypać je mąkę, zamieszać w garnku, aby zrobiła się biała zasmażka. Dosypać kozieradkę, gałkę muszkatołową, chwilkę podsmażyć gulasz z przyprawami, aby uwolniły swój aromat. Dolać wodę, tyle aby przykryć mięso i na końcu posolić. Gotować pod przykryciem 20 - 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Kiedy mięso jest ugotowane, a sos przejdzie wszystkimi przyprawami, wlać śmietankę i zagotować.

Moja propozycja:

Do gulaszu z kozieradką dobrze smakuje kasza gryczana i brukselka.

Dobrą alternatywą mogą być ziemniaki czy ryż, a z warzyw to marchewka, groszek, fasolka lub sałata w sosie winegret.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Gulasz z kozieradkąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.