Gulasz z kozieradką w białym sosie z nutą muszkatu. Ciekawa propozycja dla smakoszy białego mięsa.



Składniki
- 600 g piersi z kurczaka lub indyka
- 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczkę mielonej kozieradki
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżka mąki krupczatki
- 50 ml śmietanki kremówki
- sól
Sposób wykonania
Mięso opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę na gulasz. Masło rozgrzać w garnku, wrzucić kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony. Następnie posypać je mąkę, zamieszać w garnku, aby zrobiła się biała zasmażka. Dosypać kozieradkę, gałkę muszkatołową, chwilkę podsmażyć gulasz z przyprawami, aby uwolniły swój aromat. Dolać wodę, tyle aby przykryć mięso i na końcu posolić. Gotować pod przykryciem 20 - 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Kiedy mięso jest ugotowane, a sos przejdzie wszystkimi przyprawami, wlać śmietankę i zagotować.
Moja propozycja:
Do gulaszu z kozieradką dobrze smakuje kasza gryczana i brukselka.
Dobrą alternatywą mogą być ziemniaki czy ryż, a z warzyw to marchewka, groszek, fasolka lub sałata w sosie winegret.
0 komentarzy do: “Gulasz z kozieradką”Dodaj swój