Cukinia, cebula, pomidory, czosnek zwykłe składniki ale razem tworzą przyjemne dla podniebienia danie... gulasz z cukinii.



Składniki
- 1 cukinia ok.300 g
- 3 ~ 4 cebule: białe i czerwone
- 4 pomidory (lub 1 puszka 400 g)
- 2 ~ 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka ziół: bazylii, oregano, cząbru, tymianku lub mieszanki ziół włoskich
- sól, imbir, cukier
- parmezan utarty do posypania
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób wykonania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować blenderem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cukinię umyć, nie obierając pokroić w cząstki (zob. zdjęcie). Rozgrzać w garnku olej i podsmażyć cebulę. Gdy się zeszkli dodać zioła, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Niech puszczą swój aromat, należy uważać aby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki. Następnie dodać cukinię, wszystko razem poddusić, wymieszać. Dodać sól, szczyptę imbiru i cukru, zalać rozdrobnionymi pomidorowym, i chwilę dusić na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dolać ocet balsamiczny i zagęścić koncentratem pomidorowym. Na końcu można doprawić solą, cukrem, ewentualnie octem balsamicznym. Wyłożyć gotowy gulasz z cukinii na talerz, posypać parmezanem według uznania. Można udekorować świeżymi listkami bazylii.
Moja propozycja:
Gulasz z cukinii komponuje się smakowo dobrze z makaronami, kaszami czy ryżem ale świetnym dodatkiem jest również włoski chlebek ciabatta.
0 komentarzy do: “Gulasz z cukinii”Dodaj swój