Gulasz z chlebem razowym, buraczkami i ziemniakami na talerzu.

Gulasz z chlebem razowym

Prosty w wykonaniu, prosty w smaku, ale pyszny gulasz z chlebem razowym.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 700 ~ 800 g schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 1 kromka chleba razowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz, imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Schab opłukać, dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do miski, posypać solą, majerankiem, imbirem oraz dodać rozgniecione ząbki czosnku. Mięso wymieszać z przyprawami, przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Najlepiej mięso zostawić na całą noc. Cebulę obrać i pokroić. Rozgrzać łyżkę oleju w garnku i obsmażyć na rumiano kawałki mięsa. Podlać wodą (około 250 ml), dodać listki laurowe i pokrojoną cebulkę. Na wierzch położyć pokrojoną kromkę chleba razowego i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą, ale nie mieszać w garnku, bo rozgotowany chleb rozpuści się, zagęści sos i będzie przywierać do garnka. Pod koniec duszenia dodać pieprz, można ewentualnie dosolić i dopiero wtedy wymieszać gulasz z chlebem razowym.

Moja propozycja:

Gulasz z chlebem razowym można podawać z ziemniakami, kaszą czy kluskami.

Moja propozycja warzywa to:

Gulasz z chlebem razowym smacznie komponuje się z buraczkami, czerwoną kapustą, kiszona kapustą, brukselką czy surówkami z warzyw.
 Czerwona (modra) kapustaKapusta kiszona

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Gulasz z chlebem razowymDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.