Prosty w wykonaniu, prosty w smaku, ale pyszny gulasz z chlebem razowym.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 700 ~ 800 g schabu bez kości
- 1 cebula
- 1 kromka chleba razowego
- 1 łyżka oleju
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz, imbir
Sposób wykonania
Schab opłukać, dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do miski, posypać solą, majerankiem, imbirem oraz dodać rozgniecione ząbki czosnku. Mięso wymieszać z przyprawami, przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Najlepiej mięso zostawić na całą noc. Cebulę obrać i pokroić. Rozgrzać łyżkę oleju w garnku i obsmażyć na rumiano kawałki mięsa. Podlać wodą (około 250 ml), dodać listki laurowe i pokrojoną cebulkę. Na wierzch położyć pokrojoną kromkę chleba razowego i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą, ale nie mieszać w garnku, bo rozgotowany chleb rozpuści się, zagęści sos i będzie przywierać do garnka. Pod koniec duszenia dodać pieprz, można ewentualnie dosolić i dopiero wtedy wymieszać gulasz z chlebem razowym.
Moja propozycja:
Gulasz z chlebem razowym można podawać z ziemniakami, kaszą czy kluskami.
0 komentarzy do: “Gulasz z chlebem razowym”Dodaj swój