Wspaniałe połączenie kuchni polskiej i meksykańskiej. Tortilla wypełniona gulaszem pachnącym majerankiem, kminkiem, bazylią, oregano... z nutką czosnku.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 800 g schabu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka fasoli czerwonej 400 g (netto 240)
- sól
- 4 tortille
Sposób wykonania
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę. Następnie włożyć do miseczki dodać majeranek, oregano, bazylię, kminek, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę oleju. Wszystko wymieszać, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na parę godzin, aby mięso wchłonęło aromat przypraw. W garnku rozgrzać drugą łyżkę oleju, obsmażyć mięso, podlać niewielką ilością wody, posolić, dołożyć listek laurowy i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać odcedzoną fasolkę i wszystko wymieszać. Na ciepłe tortille nakładać gorący gulasz i zaraz zwijać póki placki są ciepłe.
Można udekorować świeżymi ziołami.
Moja propozycja:
Gulasz w tortilli bardzo dodrze smakuje z buraczkami. Jeśli użyjemy czerwonej fasolki to dodatkowo będzie ładnie kolorystycznie komponować się na talerzu. Jeśli serwowane warzywo będzie w kolorze zielonym wówczas fasolkę można zastąpić zielonym groszkiem.
Buraczki
0 komentarzy do: “Gulasz w tortilli”Dodaj swój