Gulasz w tortilli na talerzu z buraczkami.

Gulasz w tortilli

Wspaniałe połączenie kuchni polskiej i meksykańskiej. Tortilla wypełniona gulaszem pachnącym majerankiem, kminkiem, bazylią, oregano... z nutką czosnku.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 800 g schabu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka fasoli czerwonej 400 g (netto 240)
  • sól
  • 4 tortille
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę. Następnie włożyć do miseczki dodać majeranek, oregano, bazylię, kminek, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę oleju. Wszystko wymieszać, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na parę godzin, aby mięso wchłonęło aromat przypraw. W garnku rozgrzać drugą łyżkę oleju, obsmażyć mięso, podlać niewielką ilością wody, posolić, dołożyć listek laurowy i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać odcedzoną fasolkę i wszystko wymieszać. Na ciepłe tortille nakładać gorący gulasz i zaraz zwijać póki placki są ciepłe.

Można udekorować świeżymi  ziołami.

Moja propozycja:

Gulasz w tortilli bardzo dodrze smakuje z buraczkami. Jeśli użyjemy czerwonej fasolki to dodatkowo będzie ładnie kolorystycznie komponować się na talerzu. Jeśli serwowane warzywo będzie w kolorze zielonym wówczas fasolkę można zastąpić zielonym groszkiem.

Buraczki

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Gulasz w tortilliDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.