Przepis na jednogarnkową prostą zupę w stylu wojskowym, grochówka to danie pyszne i pożywne.



Składniki
- 600 g kości wędzonych od schabu
- 500 g ziemniaków (4 ~ 5 sztuk)
- 300 ~ 350 g grochu (połówek)
- 2 ~ 3 marchewki
- kawałek selera
- 0,5 pora
- 1 pietruszka
- ziele angielskie (ok. 8 sztuk)
- listki laurowe (2 ~ 3 sztuk)
- 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- pieprz, sól, imbir sypki
Sposób wykonania
Groch opłukać i moczyć przez noc. Mięso zalać wodą i gotować z przyprawami (sól - należy uważać - mięso już jest słone, majeranek, ziele angielskie, listki laurowe) do miękkości. Następnie wyciągnąć kości z garnka, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włoszczyznę umyć, obrać, wypłukać i pokroić w kostkę. W wywarze ugotować groch z warzywami i czosnkiem. Do ugotowanej zupy wrzucić mięso, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, imbirem i majerankiem.
Moja propozycja:
Grochówkę można podawać z chlebem. Jednogarnkowy posiłek idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Odmaszerować do kuchni!
0 komentarzy do: “Grochówka”Dodaj swój