Gotowa grochówka z chlebem.

Grochówka

Przepis na jednogarnkową prostą zupę w stylu wojskowym, grochówka to danie pyszne i pożywne.

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min.
Składniki Składniki
  • 600 g kości wędzonych od schabu
  • 500 g ziemniaków (4 ~ 5 sztuk)
  • 300 ~ 350 g grochu (połówek)
  • 2 ~ 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 0,5 pora
  • 1 pietruszka
  • ziele angielskie (ok. 8 sztuk)
  • listki laurowe (2 ~ 3 sztuk)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • pieprz, sól, imbir sypki
Sposób wykonania Sposób wykonania

Groch opłukać i moczyć przez noc. Mięso zalać wodą i gotować z przyprawami (sól - należy uważać - mięso już jest słone, majeranek, ziele angielskie, listki laurowe) do miękkości. Następnie wyciągnąć kości z garnka, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włoszczyznę umyć, obrać, wypłukać i pokroić w kostkę. W wywarze ugotować groch z warzywami i czosnkiem. Do ugotowanej zupy wrzucić mięso, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, imbirem i majerankiem.

Moja propozycja:

Grochówkę można podawać z chlebem. Jednogarnkowy posiłek idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Odmaszerować do kuchni!

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “GrochówkaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.