Czas na konkret. Golonka wieprzowa gotowana w aromatycznych ziołach z grochem puree i kiszoną kapustą.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 3 golonki wieprzowe
- 2 ~ 3 cebule
- 1 łyżeczka kulek ziela angielskiego
- 1 ~ 2 listki laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżka bazylii
- 0,5 główki czosnku
- sól
Sposób wykonania
Jeśli zachodzi taka potrzeba, oczyścić golonki z pozostałości sierści opalając nad płomieniem gazowym. Oczyszczone golonki dokładnie umyć i włożyć do gotującej się posolonej wody. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu. Cebulę obrać pokroić w cząstki, czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do gotujących się golonek dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, estragon, bazylię. Mięso gotować do miękkości około 2 godzin. Golonki są wtedy dobre, gdy mięso odchodzi od kości, rozsypują się.
Moja propozycja:
Wieprzowa golonka gotowana w ziołach najlepiej komponuje się z grochem puree oraz gotowaną kiszoną kapustą.
Golonkę gotowaną można podawać również na zimno z chrzanem, piklami czy zimnymi sosami np. chrzanowym lub musztardowym.
Przepis prosty, wyszło super. Do golonki polecam schłodzony browarek 😉
Trafna propozycja, dziękujemy