Gotowana golonka wieprzowa z grochem i kapustą na talerzu.

Golonka wieprzowa gotowana

Czas na konkret. Golonka wieprzowa gotowana w aromatycznych ziołach z grochem puree i kiszoną kapustą.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 golonki wieprzowe
  • 2 ~ 3 cebule
  • 1 łyżeczka kulek ziela angielskiego
  • 1 ~ 2 listki laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżka bazylii
  • 0,5 główki czosnku
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Jeśli zachodzi taka potrzeba, oczyścić golonki z pozostałości sierści opalając nad płomieniem gazowym. Oczyszczone golonki dokładnie umyć i włożyć do gotującej się posolonej wody. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu. Cebulę obrać pokroić w cząstki, czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do gotujących się golonek dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, estragon, bazylię. Mięso gotować do miękkości około 2 godzin. Golonki są wtedy dobre, gdy mięso odchodzi od kości, rozsypują się.

Moja propozycja:

Wieprzowa golonka gotowana w ziołach najlepiej komponuje się z grochem puree oraz gotowaną kiszoną kapustą.

Golonkę gotowaną można podawać również na zimno z chrzanem, piklami czy zimnymi sosami np. chrzanowym lub musztardowym.

Moja propozycja warzywa to:

Kapusta kiszona gotowana

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

2 komentarzy do: “Golonka wieprzowa gotowanaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.