Gołąbki, które nie odfruną.



Gołąbki:Składniki
- 1 kapusta włoska
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 0,5 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
- 500 g pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego
- sól, cukier
Sposób wykonania
Gołąbki. Ryż ugotować na półmiękko w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Zagotować w dużym garnku wodę. Liście kapusty poodcinać, opłukać, ściąć grubość nerwu liści by były bardziej giętkie, włożyć do wrzątku i garnek przykryć. Doprowadzić do wrzenia, zestawić garnek z ognia i odstawić na chwilę aby liście zmiękły. Następnie delikatnie przełożyć liście na cedzak aby ociekły z wody i przestygły. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Masło podgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do miski włożyć mięso mielone, podgotowany ryż, cebulę, majeranek, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zwijać „gołąbki” (patrz zdj.). Dno dużego garnka wymościć nie wykorzystanymi liśćmi kapusty: zbyt małymi lub porozrywanymi. Poukładać gołąbki, wlać około pół litra wody, posolić, zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. W tym czasie zrobić sos.
Sos pomidorowy. Pomidory umyć, zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę i rozdrobnić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać. Do garnka wlać oliwę z oliwek dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie, lekko podsmażyć aby uwolniły swój aromat. Następnie wsypać łyżkę mąki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać pomidory, posolić, przykryć garnek i chwilę gotować na wolnym ogniu. Doprawić pieprzem, octem balsamicznym, cukrem, ewentualnie solą. Aby sos był jednolity o aksamitnej konsystencji należy go zmiksować blenderem.
Moja propozycja:
Klasycznie gołąbki podaje się z sosem pomidorowym, ale może to być inny wyrazisty sos na przykład pikantny grzybowy czy pieczeniowy. Można również gołąbki okrasić boczkiem wędzonym.
0 komentarzy do: “Gołąbki”Dodaj swój