Gotowe gołąbki na talerzu z sosem pomidorowym.

Gołąbki

Gołąbki, które nie odfruną.

Dla tylu osób Dla 4 - 6 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Gołąbki:
  • 1 kapusta włoska
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
Sos pomidorowy:
  • 500 g pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego
  • sól, cukier
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Gołąbki. Ryż ugotować na półmiękko w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Zagotować w dużym garnku wodę. Liście kapusty poodcinać, opłukać, ściąć grubość nerwu liści by były bardziej giętkie, włożyć do wrzątku i garnek przykryć. Doprowadzić do wrzenia, zestawić garnek z ognia i odstawić na chwilę aby liście zmiękły. Następnie delikatnie przełożyć liście na cedzak aby ociekły z wody i przestygły. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Masło podgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do miski włożyć mięso mielone, podgotowany ryż, cebulę, majeranek, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zwijać „gołąbki” (patrz zdj.). Dno dużego garnka wymościć nie wykorzystanymi liśćmi kapusty: zbyt małymi lub porozrywanymi. Poukładać gołąbki, wlać około pół litra wody, posolić, zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. W tym czasie zrobić sos.

Sos pomidorowy. Pomidory umyć, zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę i rozdrobnić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać. Do garnka wlać oliwę z oliwek dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie, lekko podsmażyć aby uwolniły swój aromat. Następnie wsypać łyżkę mąki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać pomidory, posolić, przykryć garnek i chwilę gotować na wolnym ogniu. Doprawić pieprzem, octem balsamicznym, cukrem, ewentualnie solą. Aby sos był jednolity o aksamitnej konsystencji należy go zmiksować blenderem.

Moja propozycja:

Klasycznie gołąbki podaje się z sosem pomidorowym, ale może to być inny wyrazisty sos na przykład pikantny grzybowy czy pieczeniowy. Można również gołąbki okrasić boczkiem wędzonym.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “GołąbkiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.