Galette ze śliwkami na talerzyku.

Galette ze śliwkami

Galette czyli chrupiące ciasto, nadziane dojrzałymi Śliwkami z nutą cynamonu i migdałów.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 55 ml zimnej maślanki (0,25 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
 
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Śliwki opłukać na sicie, odczekać aż ociekną z wody. Następnie przekroić na pół i usunąć pestki. Najłatwiej pestki usunąć ze śliwek węgierek, dlatego najlepiej ich użyć. Poza tym  są mięsiste, nie puszczą dużo soku. Jeśli śliwki są duże to podzielić je na ćwiartki.

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, kawałki mocno schłodzonego masła, wlać maślankę i wbić jajko. Szybko zagnieść aby powstało jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.Po tym czasie, rozwałkować ciasto i wymościć nim spód i ścianki tortownicy. Można dno wyłożyć papierem do pieczenia, chociaż nie jest to konieczne. Do miseczki wsypać cukier puder, mąkę pszenną i mielone migdały. Wymieszać dobrze te trzy sypkie składniki i posypać równomiernie spód ciasta.Śliwki obsypać mąką ziemniaczaną i cynamonem, wymieszać. Tak przygotowane owoce przełożyć do tortownicy i równomiernie rozłożyć. Brzegi ciasta przegiąć do środka (zobacz zdjęcia). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec około 30 minut. 

Moja uwaga:

Galettę oryginalnie powinno się piec bez formy przez co czasami nieporadnie wygląda, czasami bardziej rustikalnie.  Bezpieczniej, jeśli nie ma się wprawy w robieniu tego typu ciast, wykorzystać formę.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Czerwona (modra) kapusta

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Galette ze śliwkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.