Francuskie ciasto ze szpinakiem na talerzu.

Francuskie ciasto ze szpinakiem

Listkowe francuskie ciasto nadziane dobrze doprawionym szpinakiem, mozzarellą oraz jajkami. Wykwintnie, smacznie i kolorowo.

Dla tylu osób Dla 4 - 6 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 2 gotowe francuskie ciasta (po 300g)
  • 250 g cebuli (ok. 3 sztuk)
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 150 g utartego sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 białko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kaszki manny
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki. Szpinak rozmrozić, włożyć do garnka, posolić, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i ugotować. Kiedy woda całkowicie odparuje, posypać szpinak kaszką manną, szybko zamieszać, aby nie powstały kluski. Dodać jedną łyżkę masła, pieprz i gotować przez dwie minuty mieszając w garnku żeby manna napęczniała i wchłonęła resztki wilgoci ze szpinaku. Odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na drugiej łyżce masła, lekko posolić i popieprzyć.

Dużą blachę wymościć papierem do pieczenia, położyć jeden płat ciasta francuskiego. Jeśli jest za duży, nadmiar odciąć i zrobić z niego dekoracje na wierzchu. Na ciasto nałożyć równomiernie zeszkloną cebulę, szpinak, mozzarellę i pokrojone kawałki jajek. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie posypać solą. Całość przykryć drugim płatem ciasta, nadmiar również odciąć, a brzegi mocno zdusić (można przed zduszeniem posmarować białkiem jajka).

Z poodcinanych kawałków ciasta zrobić dekorację oraz ponakłuwać wierzch widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego 190°C i piec 35 - 40 minut.

Moja propozycja:

Francuskie ciasto ze szpinakiem podane z dobrym wytrawnym winem doskonale nadaje się na kolację w  niewielkim gronie przyjaciół.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Francuskie ciasto ze szpinakiemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.