Listkowe francuskie ciasto nadziane dobrze doprawionym szpinakiem, mozzarellą oraz jajkami. Wykwintnie, smacznie i kolorowo.
Dla 4 - 6 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 2 gotowe francuskie ciasta (po 300g)
- 250 g cebuli (ok. 3 sztuk)
- 450 g szpinaku mrożonego
- 150 g utartego sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 białko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka kaszki manny
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki. Szpinak rozmrozić, włożyć do garnka, posolić, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i ugotować. Kiedy woda całkowicie odparuje, posypać szpinak kaszką manną, szybko zamieszać, aby nie powstały kluski. Dodać jedną łyżkę masła, pieprz i gotować przez dwie minuty mieszając w garnku żeby manna napęczniała i wchłonęła resztki wilgoci ze szpinaku. Odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na drugiej łyżce masła, lekko posolić i popieprzyć.
Dużą blachę wymościć papierem do pieczenia, położyć jeden płat ciasta francuskiego. Jeśli jest za duży, nadmiar odciąć i zrobić z niego dekoracje na wierzchu. Na ciasto nałożyć równomiernie zeszkloną cebulę, szpinak, mozzarellę i pokrojone kawałki jajek. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie posypać solą. Całość przykryć drugim płatem ciasta, nadmiar również odciąć, a brzegi mocno zdusić (można przed zduszeniem posmarować białkiem jajka).
Z poodcinanych kawałków ciasta zrobić dekorację oraz ponakłuwać wierzch widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego 190°C i piec 35 - 40 minut.
Moja propozycja:
Francuskie ciasto ze szpinakiem podane z dobrym wytrawnym winem doskonale nadaje się na kolację w niewielkim gronie przyjaciół.
0 komentarzy do: “Francuskie ciasto ze szpinakiem”Dodaj swój