Puszysta focaccia mieniąca się paletą barw, smaków i aromatów. W każdym kęsie czuć smak rozgrzanej słońcem Italii.



Ciasto:Składniki
- 500 g maki pszennej
- 300 - 350 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g drożdży
- oliwki zielone i czarne
- pomidorki koktajlowe
- 2 cebule
- bazylia
- tymianek
- oliwa z oliwek
- sól morska (optymalnie)
Sposób wykonania
Ciasto. Do miski wsypać mąkę, rozkruszone drożdże, cukier, sól, wlać 300 ml letniej wody oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki na ciasto dobrze wymieszać mikserem. Ciasto powinno być dość luźne. Jeśli jest zbyt gęste, dolać jeszcze 50 ml wody i ponownie dobrze wyrobić. Następnie przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia na około dwie godziny. W trakcie wypoczywania ciasta można parę razy przemieszać, aby zmusić je do lepszego rośnięcia.
Pomidorki umyć, osuszyć i poprzekrawać na pół. Oliwki odsączyć na sicie. Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać bazylią, tymiankiem, pieprzem i solą.Blaszkę do pieczenia posmarować godnie oliwą z oliwek. Rozłożyć na niej równomiernie ciasto i poukładać na nim połówki pomidorków, oliwki i cząstki cebuli. Wierzch focaccii skropić oliwą z oliwek. Całość można posypać solą morską oraz bazylią i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego na 180°C piekarnika na 20 -25 minut.Moja propozycja:
Focaccię najlepiej spożywać na ciepło. Świetnym uzupełnieniem będzie mieszanka sałat w sosie winegret, ale bez nich tez jest znakomita.
0 komentarzy do: “Focaccia”Dodaj swój