Focaccia bez dodatków przed upieczeniem.

Focaccia

Puszysta focaccia mieniąca się paletą barw, smaków i aromatów. W każdym kęsie czuć smak rozgrzanej słońcem Italii.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 500 g maki pszennej
  • 300 - 350 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g drożdży
Dodatki:
  • oliwki zielone i czarne
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 cebule
  • bazylia
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól morska (optymalnie)
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ciasto. Do miski wsypać mąkę, rozkruszone drożdże, cukier, sól, wlać 300 ml letniej wody oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki na ciasto dobrze wymieszać mikserem. Ciasto powinno być dość luźne. Jeśli jest zbyt gęste, dolać jeszcze 50 ml wody i ponownie dobrze wyrobić. Następnie przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia na około dwie godziny. W trakcie wypoczywania ciasta można parę razy przemieszać, aby zmusić je do lepszego rośnięcia.

Pomidorki umyć, osuszyć i poprzekrawać na pół. Oliwki odsączyć na sicie. Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać bazylią, tymiankiem, pieprzem i solą.Blaszkę do pieczenia posmarować godnie oliwą z oliwek. Rozłożyć na niej równomiernie ciasto i poukładać na nim połówki pomidorków, oliwki i cząstki cebuli. Wierzch focaccii skropić oliwą z oliwek. Całość można posypać solą morską oraz  bazylią i tymiankiem.  Wstawić do nagrzanego na 180°C piekarnika na 20 -25 minut.

Moja propozycja:

Focaccię najlepiej spożywać na ciepło. Świetnym uzupełnieniem będzie mieszanka sałat w sosie winegret, ale bez nich tez jest znakomita.

Moja propozycja dodatków do focaccii:

Focaccię można przyrządzić na wiele sposobów. Ciasto można posypać ziołami włoskimi i solą, ewentualnie plasterkami czosnku i wówczas potraktować jako chlebek włoski do innych potraw. Można posypać mozzarellą, można dodać szprotki, można poeksperymentować z innymi dodatkami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “FocacciaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.