Flaczki z żołądków drobiowych - zupa, która zastępuje cały posiłek.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.SkładnikiZupa:
- 800 g żołądków drobiowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 pora
- kawałek selera
- 1 cebula
- gałązka lubczyku lub suszony lubczyk
- 1 łyżka majeranku
- 1-2 listki laurowe
- 6-8 ziaren ziela angielskiego
- 6-8 ziaren jałowca
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka estragonu
- magii w płynie
- imbir, chili, pieprz, sól
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania
Żołądki umyć starannie, oczyścić i pokroić w paski. Zagotować osoloną wodę i włożyć do niej mięso, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec, gałkę muszkatołową, estragon, szczyptę chili i imbir. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu aż będą prawie miękkie. W tym czasie marchew, pietruszkę, seler opłukać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Pół cebuli i por, lubczyk również dokładnie oczyścić i rozdrobnić.
Gdy żołądki będą prawie miękkie, dołożyć do nich wszystkie przygotowane warzywa. Gotować jeszcze około 30 minut. Pozostałe pół cebuli drobno posiekać, poddusić na maśle. Gdy się zeszkli dodać mąkę, chwilę ogrzewać mieszając, dodać nabierkę zupy cały czas mieszając i przelać zasmażkę do garnka z zupą również mieszając. Na końcu dosypać do flaczków pieprz i dolać magii w płynie według własnego uznania. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić według własnego smaku solą, pieprzem, magii czy gałką muszkatołową.
Moja propozycja:
Flaczki podawać ze świeżymi bułkami lub chlebem.
0 komentarzy do: “Flaczki z żołądków drobiowych”Dodaj swój