Delikatne białe mięso otulone aromatyczną, wędzoną szynką, z nutą rozmarynu. Wspaniałe filety z kurczaka w szynce.



Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 6 plastrów wędzonej szynki np parmeńskiej
- 6 gałązek rozmarynu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać mocno olej i obsmażyć mięso. Następnie zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem, na każdy kawałek położyć gałązkę rozmarynu i owinąć szynką. Ponownie włożyć na patelnię i dosmażyć na mniejszym ogniu przez około 10 minut.
Moja propozycja:
Filety z kurczaka w szynce są wyraziste w smaku, aromatyczne, dlatego pasują do nich łagodne ziemniaki, poduszone i posypane koperkiem oraz sałata w sosie winegret. Danie można uzupełnić smażonymi pieczarkami.
Zrobiłam i muszę przyznać, że małym kosztem pracy bardzo ciekawy efekt smakowy. Polecam!
Dziękujemy za pozytywną opinię. Miło nam, że skorzystała Pani z tego przepisu.