Filet z kurczaka w zalewie po ogórkach kiszonych, takie proste a jakże smaczne.



Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 1 jajko
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
- woda po kiszonych ogórkach ok. 0,5 litra
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, włożyć do szklanego naczynia i zalać wodą po kiszonych ogórkach. Naczynie szczelnie przykryć, włożyć do lodówki na pare godzin, najlepiej na noc, wówczas mięso dobrze przejdzie aromatem kiszonych ogórków i nabierze lekko kwaskowego smaku. Następnego dnia filety osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem oraz obsypać mąką pszenną. Na duży talerz wbić jajko i dobrze roztrzepać. Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać masło. Maczać filety w jajku i wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron po parę minut.Sposób wykonania
Moja propozycja:
Filet z kurczaka w zalewie po ogórkach kiszonych jest wyrazisty w smaku. Dobrze komponuje się z duszonymi ziemniakami posypanymi nasionami słonecznika oraz łagodnymi warzywami: gotowaną marchewką i brokułami.
0 komentarzy do: “Filet z kurczaka w zalewie po ogórkach kiszonych”Dodaj swój