Filet z kurczaka w zalewie po ogórkach kiszonych na talerzu z dodatkami.

Filet z kurczaka w zalewie po ogórkach kiszonych

Filet z kurczaka w zalewie po ogórkach kiszonych, takie proste a jakże smaczne.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • woda po kiszonych ogórkach ok. 0,5 litra
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, włożyć do szklanego naczynia i zalać wodą po kiszonych ogórkach. Naczynie szczelnie przykryć, włożyć do lodówki na pare godzin, najlepiej na noc, wówczas mięso dobrze przejdzie aromatem kiszonych ogórków i nabierze lekko kwaskowego smaku. Następnego dnia filety osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem oraz obsypać mąką pszenną. Na duży talerz wbić jajko i dobrze roztrzepać. Na patelni rozgrzać olej, a następnie dodać masło. Maczać filety w jajku i wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron po parę minut.

Moja propozycja:

Filet z kurczaka w zalewie po ogórkach kiszonych jest wyrazisty w smaku. Dobrze komponuje się z duszonymi ziemniakami posypanymi nasionami słonecznika oraz łagodnymi warzywami: gotowaną marchewką i brokułami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Filet z kurczaka w zalewie po ogórkach kiszonychDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.