Faworki zwane inaczej chrustami lub chruścikami oszronione cukrem pudrem, pachnące wanilią. Bez nich karnawał jest niepełny.
Dla 6 ~ 8 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 80 min.Składniki
- 250 g mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 2 łyżki rumu lub spirytusu
- ok. 0,5 litra oleju
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania
- ręczniki papierowe
Sposób wykonania
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, żółtka, śmietanę, wlać rum i dobrze wyrobić mikserem. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Rozwałkować ciasto na bardzo cienki płat, podsypując oszczędnie mąką, aby się nie przykleił do stolnicy. Pokroić nożem lub radełkiem na paski ok. 10 cm długości i ok. 3 cm szerokości, każdy naciąć wzdłuż w środku i przewinąć (zobacz zdjęcia). W płaskim szerokim garnku rozgrzać mocno olej i smażyć partiami faworki na jasnozłoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładać na przygotowane wcześniej ręczniki papierowe, aby oddały nadmiar tłuszczu. Po ostygnięciu ułożyć warstwami na dużym talerzu i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Moja rada:
Jeśli zamiast rumu zostanie użyty spirytus, można dodać parę kropli olejku rumowego lub arakowego.
0 komentarzy do: “Faworki”Dodaj swój