Pachnące ziołami prowansalskimi, faszerowane ziemniaki wypełnione serami, podane z sałatą obficie skąpaną w śmietanie.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 1 kg ziemniaków dużych, możliwie równych
- 150 g utartego sera mozzarella
- 150 g sera pleśniowego typu rokpol
- 1 łyżka ziół prowansalskich: bazylii, oregano, estragonu...
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 - 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Ziemniaki dokładnie wyszorować, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować 20 ~ 25 minut. Muszą być ugotowane, ale nie mogą popękać czy rozgotować się. Odcedzić, przestudzić, posmarować olejem, następnie każdy przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Wydrążony środek ziemniaków odłożyć do miski, rozgnieść widelcem na purée, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Do masy ziemniaczanej dodać obydwa sery, połowę miękkiego masła, lekko dosolić i popieprzyć, wymieszać na jednolitą masę. Dosypując sól należy pamiętać, że sery już są słone.
Każdą połówkę ziemniaka oprószyć w środku solą i pieprzem, włożyć po kawałeczku pozostałego masła i wypełnić farszem. Blachę wymościć papierem do pieczenia, poukładać faszerowane ziemniaki i piec około 20 minut w temperaturze 180°C.
Moja propozycja:
Ziemniaki faszerowane znakomicie smakują z sałatą w śmietanie. Świetnym dodatkiem może być mizeria albo po prostu kleks bardzo gęstej śmietany.
0 komentarzy do: “Faszerowane ziemniaki”Dodaj swój