Ziemniaki faszerowane z sałatą w śmietanie na talerzu.

Faszerowane ziemniaki

Pachnące ziołami prowansalskimi, faszerowane ziemniaki wypełnione serami, podane z sałatą obficie skąpaną w śmietanie.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 kg ziemniaków dużych, możliwie równych
  • 150 g utartego sera mozzarella
  • 150 g sera pleśniowego typu rokpol
  • 1 łyżka ziół prowansalskich: bazylii, oregano, estragonu...
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 - 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ziemniaki dokładnie wyszorować, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować 20 ~ 25 minut. Muszą być ugotowane, ale nie mogą popękać czy rozgotować się. Odcedzić, przestudzić, posmarować olejem, następnie każdy przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Wydrążony środek ziemniaków odłożyć do miski, rozgnieść widelcem na purée, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Do masy ziemniaczanej dodać obydwa sery, połowę miękkiego masła, lekko dosolić i popieprzyć, wymieszać na jednolitą masę. Dosypując sól należy pamiętać, że sery już są słone.

Każdą połówkę ziemniaka oprószyć w środku solą i pieprzem, włożyć po kawałeczku pozostałego masła i wypełnić farszem. Blachę wymościć papierem do pieczenia, poukładać faszerowane ziemniaki i piec około 20 minut w temperaturze 180°C.

Moja propozycja:

Ziemniaki faszerowane znakomicie smakują z sałatą w śmietanie. Świetnym dodatkiem może być mizeria albo po prostu kleks bardzo gęstej śmietany.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Faszerowane ziemniakiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.