Faszerowane bakłażany na talerzu.

Faszerowane bakłażany

Kolorowe faszerowane bakłażany, na które przyjemnie się patrzy a jeszcze przyjemniej je

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 bakłażany
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 marchewki (150 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku wędzonego
  • 500 g pomidorów
  • 100 g sera mozzarella
  • 4 łyżki sera cheddar
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, ponacinać w środku. Następnie przełożyć na blaszkę wymoszczoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec przez 25 minut. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i zblendować. Cebulę i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Boczek wędzony również pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i udusić na nim cebulę, marchewkę, boczek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko posolić, popieprzyć, dodać rozdrobnione pomidory, dolać kolejne dwie łyżki oliwy z oliwek i dusić pod przykryciem. Z upieczonych bakłażanów wydrążyć miąższ ale tak żeby nie przebić skórki. Następnie poszatkować go i dodać do gotującego się farszu. Kiedy farsz odparuje, dołożyć pokrojony w kostkę ser mozzarella i wymieszać cały farsz. Na blaszce rozłożyć papier, poukładać wydrążone bakłażany i napełnić je farszem. Na końcu posypać parmezanem i zapiec kolejne 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC.

Moja propozycja:

Faszerowane bakłażany podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, można przyozdobić ziołami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Faszerowane bakłażanyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.