A do niej czerwona kapusta i pełnowartościowy posiłek gotowy.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 2 stópki wieprzowe
- 250 g fasoli
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 300 g ziemniaków
- gałązka lubczyku świeżego lub łyżka suszonego
- 8 kulek ziela angielskiego
- 1 ~ 2 listki laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 ząbki czosnku
- sól, imbir
- świeże zioła np. koperek
Sposób wykonania
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej. Stópki jeżeli trzeba, opalić, oskrobać i dokładnie opłukać. Zagotować litr wody, osolić dołożyć ziele angielskie, listki laurowe i gotować w niej stópki powoli, na małym ogniu. Fasolę z kminkiem ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Gdy jest miękka posolić. Warzywa i ziemniaki oczyścić opłukać, pokroić w kostkę. Stópki po ugotowaniu, a dobrze ugotowane są gdy się rozsypują (zobacz zdjęcie), obrać z kości, pokroić. Warzywa ugotować w wywarze po gotowaniu stópek, dodając lubczyk i majeranek. Pod koniec gotowania dodać fasolę wraz z wodą, w której się gotowała oraz obrane stópki. Fasolówkę przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i imbirem. Na talerzu można posypać świeżymi ziołami np koperkiem.
Moja propozycja:
Fasolówkę czyli zupę fasolową można przyrządzić na wywarze z innych mięs z kością ale na stópkach jest najsmaczniejsza. Wyśmienitym uzupełnieniem będzie czerwona kapusta z goździkami podana na oddzielnym talerzyku.
0 komentarzy do: “Fasolówka, czyli zupa fasolowa”Dodaj swój