Gotowa fasolówka na talerzu.

Fasolówka, czyli zupa fasolowa

A do niej czerwona kapusta i pełnowartościowy posiłek gotowy.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 2 stópki wieprzowe
  • 250 g fasoli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 300 g ziemniaków
  • gałązka lubczyku świeżego lub łyżka suszonego
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 1 ~ 2 listki laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,  imbir
  • świeże zioła np. koperek
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej. Stópki jeżeli trzeba, opalić, oskrobać i dokładnie opłukać. Zagotować litr wody, osolić dołożyć ziele angielskie, listki laurowe i gotować w niej stópki powoli, na małym ogniu. Fasolę z kminkiem ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Gdy jest miękka posolić. Warzywa i ziemniaki oczyścić opłukać, pokroić w kostkę. Stópki po ugotowaniu, a dobrze ugotowane są gdy się rozsypują (zobacz zdjęcie), obrać z kości, pokroić. Warzywa ugotować w wywarze po gotowaniu stópek, dodając lubczyk i majeranek. Pod koniec gotowania dodać fasolę wraz z wodą, w której się gotowała oraz obrane stópki. Fasolówkę przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i imbirem. Na talerzu można posypać świeżymi ziołami np koperkiem.

Moja propozycja:

Fasolówkę czyli zupę fasolową można  przyrządzić na wywarze z innych mięs z kością ale na stópkach jest najsmaczniejsza. Wyśmienitym uzupełnieniem będzie czerwona kapusta z goździkami podana na oddzielnym talerzyku.

Moja propozycja warzywa to:

Czerwona (modra) kapusta

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Fasolówka, czyli zupa fasolowaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.