Fasola po staropolsku na talerzu.

Fasola po staropolsku

Fasola z suszonymi rodzynkami, śliwkami i morelami, z nutą miodu, zroszona czarnym pieprzem.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 400 g fasoli
  • 200 g boczku wędzonego
  • 300 g suszonych owoców: śliwek, rodzynek, moreli
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru na karmel
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Fasolę opłukać, namoczyć w wodzie na parę godzin, najlepiej dzień wcześniej. Ugotować w wodzie, w której się moczyła. Boczek pokroić w słupki i usmażyć. Kiedy wytopi się z niego tłuszczyk, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Z garnka z fasolą odlać nadmiar wody, jeśli się nie wygotowała, zostawić tylko trochę. Do fasoli dodać opłukane suszone owoce i chwilę pogotować, aby napęczniały. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z fasoli i dodać do garnka. Dodać również usmażony wędzony boczek z cebulką oraz sól. Do małego rondelka wsypać łyżkę cukru i dwie łyżki wody, podgrzewać tak długo, aż woda wyparuje, a cukier zbrązowieje. Należy cały czas energicznie mieszać. Powstały karmel podlać niewielką ilością wywaru od gotowania fasoli i dodać do garnka. Całość wymieszać i dosłodzić łyżką miodu. Nałożyć na talerze, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Można dodatkowo każdą porcję polać odrobiną miodu.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Fasola po staropolskuDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.