Gotowa dynia w słoikach po pasteryzacji.

Dynia słodko-kwaśna

Słoneczna dynia słodko-kwaśna pachnąca goździkami i cynamonem wspaniałym dodatkiem do mięs, serów, ryb.

Dla tylu osób Ok. 10 średnich słoików Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 120 min. 
Składniki   Składniki
  • 4 kg dyni
  • 1 kg cukru
  • 0,5 litra octu (spirytusowego 10%)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki goździków
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dynię umyć, usunąć miękki miąższ i pestki, obrać. Pokroić w grubą kostkę na około 2,5 centymetra. Włożyć do dużego garnka, zalać octem a na wierzch wsypać cukier. Tak przygotowaną dynię pozostawić na parę godzin (np. na noc). W tym czasie dynia puści sok ale będzie jędrna i nie rozgotuje się podczas dalszej obróbki. Następnego dnia dodać do garnka cynamon, goździki i wszystko razem chwilę pogotować. Włożyć do wyparzonych słoików  i pasteryzować około 20 minut.

Moja propozycja:

Dynia słodko-kwaśna jest znakomitym dodatkiem do mięs, serów, ryb wzbogacając dietę w zimowym czasie.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Dynia słodko-kwaśnaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.