Słoneczna dynia słodko-kwaśna pachnąca goździkami i cynamonem wspaniałym dodatkiem do mięs, serów, ryb.
Ok. 10 średnich słoików Trudność: łatwa Czas wykonania: 120 min.Składniki
- 4 kg dyni
- 1 kg cukru
- 0,5 litra octu (spirytusowego 10%)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki goździków
Sposób wykonania
Dynię umyć, usunąć miękki miąższ i pestki, obrać. Pokroić w grubą kostkę na około 2,5 centymetra. Włożyć do dużego garnka, zalać octem a na wierzch wsypać cukier. Tak przygotowaną dynię pozostawić na parę godzin (np. na noc). W tym czasie dynia puści sok ale będzie jędrna i nie rozgotuje się podczas dalszej obróbki. Następnego dnia dodać do garnka cynamon, goździki i wszystko razem chwilę pogotować. Włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut.
Moja propozycja:
Dynia słodko-kwaśna jest znakomitym dodatkiem do mięs, serów, ryb wzbogacając dietę w zimowym czasie.
0 komentarzy do: “Dynia słodko-kwaśna”Dodaj swój