Upieczony dorsz pod pierzynką na talerzu.

Dorsz pod pierzynką

Delikatny biały dorsz pokryty chrypiącą  pierzynką. Rozkosz dla podniebienia.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 20 min. 
Składniki   Składniki
  • 600 g dorsza
  • 5 łyżek utartego parmezanu
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 cytryny
  • sól, imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Na blaszkę rozłożyć papier do pieczenia. Dorsza opłukać osuszyć podzielić na porcje. Następnie poukładać na blaszce, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, posolić, posypać imbirem. W miseczce wymieszać utarty parmezan z bułką tartą, tymiankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przygotowaną mieszankę położyć na kawałkach dorsza. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec około 18 minut.

Moja propozycja:

Do ryb znakomitym dodatkiem są uprażone jabłka. Również do dorsza pod pierzynką one pasują, podobnie jak zielony groszek oraz duszone ziemniaki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Dorsz pod pierzynkąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.