Delikatny biały dorsz pokryty chrypiącą pierzynką. Rozkosz dla podniebienia.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 20 min.Składniki
- 600 g dorsza
- 5 łyżek utartego parmezanu
- 5 łyżek tartej bułki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 cytryny
- sól, imbir
Sposób wykonania
Na blaszkę rozłożyć papier do pieczenia. Dorsza opłukać osuszyć podzielić na porcje. Następnie poukładać na blaszce, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, posolić, posypać imbirem. W miseczce wymieszać utarty parmezan z bułką tartą, tymiankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przygotowaną mieszankę położyć na kawałkach dorsza. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec około 18 minut.
Moja propozycja:
Do ryb znakomitym dodatkiem są uprażone jabłka. Również do dorsza pod pierzynką one pasują, podobnie jak zielony groszek oraz duszone ziemniaki.
0 komentarzy do: “Dorsz pod pierzynką”Dodaj swój