Krojona czerwona kapusta na deseczce.

Czerwona kapusta z goździkami

Czerwona kapusta (zwana w również modrą) o oryginalnym smaku.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 20 min. 
Składniki   Składniki
  • 800 ~ 900 g czerwonej kapusty
  • 10 szt. goździków
  • 4 łyżki octu winnego balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1 ~ 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki krupczatki
  • można dodać 0,5 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Goździki utłuc w moździerzu. Kapustę oczyścić, opłukać i poszatkować. W garnku zagotować około 250 ml wody z utartymi goździkami, cukrem, szczyptą soli, ewentualnie cynamonem. Włożyć do wrzątku poszatkowaną czerwoną kapustę, gotować do miękkości pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Dodać ocet winny balsamiczny. Masło rozpuścić w rondelku, dosypać mąkę, szybko zasmażyć, nie rumieniąc i dodać do kapusty. Wymieszać. W razie potrzeby kapustę można doprawić jeszcze cukrem i octem. Powinna mieć smak winno-słodki.

Moja propozycja:

Kapusta czerwona jest znakomitym dodatkiem do kaczyny, gęsiny, wieprzowiny czy wołowiny. Jest również znakomitym dodatkiem do zupy fasolowej.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

2 komentarzy do: “Czerwona kapusta z goździkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.