Czerwona kapusta (zwana w również modrą) o oryginalnym smaku.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 20 min.Składniki
- 800 ~ 900 g czerwonej kapusty
- 10 szt. goździków
- 4 łyżki octu winnego balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- sól
- 1 ~ 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki krupczatki
- można dodać 0,5 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania
Goździki utłuc w moździerzu. Kapustę oczyścić, opłukać i poszatkować. W garnku zagotować około 250 ml wody z utartymi goździkami, cukrem, szczyptą soli, ewentualnie cynamonem. Włożyć do wrzątku poszatkowaną czerwoną kapustę, gotować do miękkości pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Dodać ocet winny balsamiczny. Masło rozpuścić w rondelku, dosypać mąkę, szybko zasmażyć, nie rumieniąc i dodać do kapusty. Wymieszać. W razie potrzeby kapustę można doprawić jeszcze cukrem i octem. Powinna mieć smak winno-słodki.
Moja propozycja:
Kapusta czerwona jest znakomitym dodatkiem do kaczyny, gęsiny, wieprzowiny czy wołowiny. Jest również znakomitym dodatkiem do zupy fasolowej.
2 komentarzy do: “Czerwona kapusta z goździkami”Dodaj swój