Czekoladowy placek z mango na talerzyku.

Czekoladowy placek z mango

Ciemna czekolada, słoneczne owoce: łatwy i szybki w wykonaniu czekoladowy placek z mango.

Dla tylu osób Blaszka: 32 cm x 35 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 3 całe jajka
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g mango (może być mrożonka)
Kruszonka: 
  • 125 g masła
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 2 łyżki kakao
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Jeśli mango jest mrożone należy je rozmrozić. Najpierw należy przygotować kruszonkę. W rondelku stopić masło, dosypać cukier i mieszać na wolnym ogniu aż się kryształki cukru rozpuszczą. Następnie dodać kakao i mąkę, dokładnie wymieszać. Kiedy będzie masa stygnąć należy pokruszyć ręką, aby nie powstała zwarta bryła.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Umyć jajka, wbić do miski, dodać śmietanę i cukier, wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wyrobić ciasto przez parę minut mikserem. Przełożyć na blaszkę, równomiernie rozprowadzić, poukładać kawałki mango i posypać czekoladową kruszonką. Piec w temperaturze 175°C przez 20 minut.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Czekoladowy placek z mangoDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.