Ciemna czekolada, słoneczne owoce: łatwy i szybki w wykonaniu czekoladowy placek z mango.



Ciasto:Składniki
- 3 całe jajka
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 1 szklanka śmietany 12%
- 500 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g mango (może być mrożonka)
- 125 g masła
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 160 g mąki (1 szklanka)
- 2 łyżki kakao
Sposób wykonania
Jeśli mango jest mrożone należy je rozmrozić. Najpierw należy przygotować kruszonkę. W rondelku stopić masło, dosypać cukier i mieszać na wolnym ogniu aż się kryształki cukru rozpuszczą. Następnie dodać kakao i mąkę, dokładnie wymieszać. Kiedy będzie masa stygnąć należy pokruszyć ręką, aby nie powstała zwarta bryła.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Umyć jajka, wbić do miski, dodać śmietanę i cukier, wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wyrobić ciasto przez parę minut mikserem. Przełożyć na blaszkę, równomiernie rozprowadzić, poukładać kawałki mango i posypać czekoladową kruszonką. Piec w temperaturze 175°C przez 20 minut.
0 komentarzy do: “Czekoladowy placek z mango”Dodaj swój