Czarny makaron, czerwone pomidory i biały sos. "black, red, white" na talerzu o nietuzinkowym smaku.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiMakaron:
- 250 g czarnego makaronu
- 200 g sera gorgonzola
- 10 suszonych pomidorków z zalewy w oliwie ziołowej
- 200 ml mleka
- 200 ml bulionu
- 1 łyżka oliwy z zalewy
- 1 łyżka kaszki manny optymalnie
- sól, imbir
Sposób wykonania
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.Suszone pomidory pokroić w paseczki. Ser pokroić w kostkę. Do rondla wlać bulion z mlekiem i podgrzać. Kiedy płyn zacznie się gotować, wrzucić pokrojony ser i cały czas mieszając doprowadzić go do rozpuszczenia. Dodać łyżkę ziołowej oliwy od pomidorów a następnie zmiksować sos blenderem. Jeśli sos jest zbyt luźny, należy go podgrzać, zasypać kaszką manną i gotować dwie-trzy minuty cały czas mieszając. Na końcu dodać imbir i ewentualnie dosolić, ale należy pamiętać, że ser jest słony.Ugotowany makaron przelać na cedzak, odsączyć. Rozłożyć na talerze, polać sosem i serwować bezpośrednio po przygotowaniu.Moja propozycja:
Smacznym dodatkiem do czarnego makarony z sosem gorgonzola są uprażone pestki dyni, ale równie dobrze można posypać danie natką pietruszki czy udekorować listkami bazylii.
0 komentarzy do: “Czarny makaron z sosem gorgonzola”Dodaj swój