Czarny makaron z sosem gorgonzola na talerzu.

Czarny makaron z sosem gorgonzola

Czarny makaron, czerwone pomidory i biały sos. "black, red, white" na talerzu o nietuzinkowym smaku.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Makaron:
  • 250 g czarnego makaronu
Sos gorgonzola:
  • 200 g sera gorgonzola
  • 10 suszonych pomidorków z zalewy w oliwie ziołowej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka oliwy z zalewy
  • 1 łyżka kaszki manny optymalnie
  • sól, imbir
Pestki dyni 
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.Suszone pomidory pokroić w paseczki. Ser pokroić w kostkę. Do rondla wlać bulion z mlekiem i podgrzać. Kiedy płyn zacznie się gotować, wrzucić pokrojony ser i cały czas mieszając doprowadzić go do rozpuszczenia. Dodać łyżkę ziołowej oliwy od pomidorów a następnie zmiksować sos blenderem. Jeśli sos jest zbyt luźny, należy go podgrzać, zasypać kaszką manną i gotować dwie-trzy minuty cały czas mieszając. Na końcu dodać imbir i ewentualnie dosolić, ale należy pamiętać, że ser jest słony.Ugotowany makaron przelać na cedzak, odsączyć. Rozłożyć na talerze, polać sosem i serwować bezpośrednio po przygotowaniu.

Moja propozycja:

Smacznym dodatkiem do czarnego makarony z sosem gorgonzola są uprażone pestki dyni, ale równie dobrze można posypać danie natką pietruszki czy udekorować listkami bazylii.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Czarny makaron z sosem gorgonzolaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.