Otulony chrupiącą i aromatyczna pierzynką czarny dorsz. Danie szybkie i wykwintne.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 450 g polędwicy z czarnego dorsza
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 - 3 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki utartego sera cheddar
- sól
Sposób wykonania
Dorsza opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dzwonka. Skropić sokiem z cytryny, oliwą, lekko posolić, obsypać ziołami prowansalskimi i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, aby ryba nabrała aromatu. Do miseczki wsypać bułkę tartą oraz utarty ser, wymieszać. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, poukładać na nim kawałki czarnego dorsza. Na rybę nałożyć możliwie grubą warstwę mieszanki sera z tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać od 15 do 20 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości kawałków ryby.
Moja propozycja:
Do czarnego dorsza dobrze smakują ziemniaczki z wody, które można posypać nasionami słonecznika, brokuły ugotowane na parze oraz uprażone jabłka. Z tym daniem doskonale będzie współgrać białe wytrawne wino.
0 komentarzy do: “Czarny dorsz”Dodaj swój