Dorsz czarny na talerzu z dodatkami.

Czarny dorsz

Otulony chrupiącą i aromatyczna pierzynką czarny dorsz. Danie szybkie i wykwintne.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 450 g polędwicy z czarnego dorsza
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki utartego sera cheddar
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dorsza opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dzwonka. Skropić sokiem z cytryny, oliwą, lekko posolić, obsypać ziołami prowansalskimi i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, aby ryba nabrała aromatu. Do miseczki wsypać bułkę tartą oraz utarty ser, wymieszać. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, poukładać na nim kawałki czarnego dorsza. Na rybę nałożyć możliwie grubą warstwę mieszanki sera z tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać od 15 do 20 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości kawałków ryby.

Moja propozycja:

Do czarnego dorsza dobrze smakują ziemniaczki z wody, które można posypać nasionami słonecznika, brokuły ugotowane na parze oraz uprażone jabłka. Z tym daniem doskonale będzie współgrać białe wytrawne wino.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Czarny dorszDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.