Czarna babka polana polewą czekoladowo-rumową.

Czarna babka (rumowiec)

Czarna babka - wytworne ciasto dla leniwych o niezwykle ciekawym rumowym smaku.

Dla tylu osób Blaszka: 40 cm x 14 cm (lub tortownica o średnicy 28 cm) Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min.
Składniki Składniki
  • 10 ml olejku rumowego
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 250 g masła (jedna kostka)
  • 360 g cukru
  • 320 g mąki krupczatki
  • 120 ml szklanki wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania Sposób wykonania

Masło stopić w garnku. Następnie cukier, wodę, kakao i olejek rumowy dołożyć do masła i zagotować mieszając, aby masa się nie przypaliła. Odlać pół szklanki otrzymanej jednolitej masy - to będzie polewa do polania gotowej czarnej babki. Należy ją odłożyć do czasu upieczenia ciasta, mieszając co jakiś czas, aby nie uległa rozwarstwieniu.

Resztę masy przestudzić i dodać mąkę, umyte jajka i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać i wlać do przygotowanej blaszki (lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie wysmarować tłuszczem i obsypać mąką). Piec w temperaturze 180°C przez 35 - 40 minut. Upieczone ciasto, jeszcze gorące, polać polewą pozostawioną w szklance.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Czarna babka (rumowiec)Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.