Czarna babka - wytworne ciasto dla leniwych o niezwykle ciekawym rumowym smaku.



Składniki
- 10 ml olejku rumowego
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 250 g masła (jedna kostka)
- 360 g cukru
- 320 g mąki krupczatki
- 120 ml szklanki wody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Masło stopić w garnku. Następnie cukier, wodę, kakao i olejek rumowy dołożyć do masła i zagotować mieszając, aby masa się nie przypaliła. Odlać pół szklanki otrzymanej jednolitej masy - to będzie polewa do polania gotowej czarnej babki. Należy ją odłożyć do czasu upieczenia ciasta, mieszając co jakiś czas, aby nie uległa rozwarstwieniu.
Resztę masy przestudzić i dodać mąkę, umyte jajka i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać i wlać do przygotowanej blaszki (lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie wysmarować tłuszczem i obsypać mąką). Piec w temperaturze 180°C przez 35 - 40 minut. Upieczone ciasto, jeszcze gorące, polać polewą pozostawioną w szklance.
0 komentarzy do: “Czarna babka (rumowiec)”Dodaj swój