Ciasto z borówkami i bitą śmietaną na talerzyku.

Ciasto z borówkami

Puszysty biszkopt, gruba warstwa borówek... i koniecznie bita śmietana. Rozkosz dla podniebienia czyli ciasto z borówkami.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 45 min. 
Składniki   Składniki
  • 5 jaj
  • 180 g mąki (1 szklanka)
  • 160 g cukru (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g borówek
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Borówki opłukać w cedzaku, odczekać chwilę aż ociekną, następnie wysypać na papierowy ręcznik i delikatnie je nim osuszyć. Dno tortownic wyłożyć papierem do pieczenia, otok wysmarować masłem i obsypać łyżką tartej bułki. Drugą łyżkę tartej bułki rozsypać na spodzie, na papierze do pieczenia. Jajka umyć, rozdzielić. Z białek, cukru oraz cukru waniliowego ubić sztywną pianę. Dodać żółtka i lekko połączyć. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i również lekko połączyć.

Na spodzie tortownicy rozłożyć równomiernie suche borówki. Na nie przełożyć ciasto. Piec 35 ~ 40 minut w temperaturze 175°C, w połowie pieczenia wyłączyć górne grzałki. Po ostudzeniu wyłożyć ciasto na talerz do góry dnem (tak żeby borówki były na górze).

Moja propozycja:

Ciasto z borówkami należy koniecznie podać z bitą śmietaną.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Ciasto z borówkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.