Puszysty biszkopt, gruba warstwa borówek... i koniecznie bita śmietana. Rozkosz dla podniebienia czyli ciasto z borówkami.
Tortownica: 28 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 45 min.Składniki
- 5 jaj
- 180 g mąki (1 szklanka)
- 160 g cukru (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 500 g borówek
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
Sposób wykonania
Borówki opłukać w cedzaku, odczekać chwilę aż ociekną, następnie wysypać na papierowy ręcznik i delikatnie je nim osuszyć. Dno tortownic wyłożyć papierem do pieczenia, otok wysmarować masłem i obsypać łyżką tartej bułki. Drugą łyżkę tartej bułki rozsypać na spodzie, na papierze do pieczenia. Jajka umyć, rozdzielić. Z białek, cukru oraz cukru waniliowego ubić sztywną pianę. Dodać żółtka i lekko połączyć. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i również lekko połączyć.
Na spodzie tortownicy rozłożyć równomiernie suche borówki. Na nie przełożyć ciasto. Piec 35 ~ 40 minut w temperaturze 175°C, w połowie pieczenia wyłączyć górne grzałki. Po ostudzeniu wyłożyć ciasto na talerz do góry dnem (tak żeby borówki były na górze).
Moja propozycja:
Ciasto z borówkami należy koniecznie podać z bitą śmietaną.
0 komentarzy do: “Ciasto z borówkami”Dodaj swój