Ciasto parzone z wiśniami na talerzyku.

Ciasto parzone z wiśniami

Pobawmy się w zaparzanie. Można zaparzyć herbatę, kawę ale również mąkę na placek. Do zaparzonej herbaty czy kawy podajmy pachnące kokosem ciasto parzone z wiśniami.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm   Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 320 g mąki krupczatki (2 szklanki)
  • 220 ml mleka (1 szklanka)
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g wiśni bez pestek
  • tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Odmierzyć porcję mąki. Do garnka wlać mleko, masło, cukier, cukier waniliowy i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę krupczatkę i intensywnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Pozostawić do wystygnięcia.

Zrobić kruszonkę. Masło, cukier, mąkę i wiórki kokosowe zagnieść ręką, aby powstała kruszonka. Do ostudzonego ciasta dodać jajko, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, równomiernie rozsmarować, poukładać wiśnie i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym na 180°C około 35 minut.

Moja rada:

Do ciast parzonych nadaje się tylko mąka krupczatka, z innych robią się grudki, których nie można rozetrzeć.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Ciasto parzone z wiśniamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.