Pobawmy się w zaparzanie. Można zaparzyć herbatę, kawę ale również mąkę na placek. Do zaparzonej herbaty czy kawy podajmy pachnące kokosem ciasto parzone z wiśniami.



Ciasto:Składniki
- 320 g mąki krupczatki (2 szklanki)
- 220 ml mleka (1 szklanka)
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 300 g wiśni bez pestek
- tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy
- 100 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 50 g cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób wykonania
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Odmierzyć porcję mąki. Do garnka wlać mleko, masło, cukier, cukier waniliowy i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę krupczatkę i intensywnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Pozostawić do wystygnięcia.
Zrobić kruszonkę. Masło, cukier, mąkę i wiórki kokosowe zagnieść ręką, aby powstała kruszonka. Do ostudzonego ciasta dodać jajko, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, równomiernie rozsmarować, poukładać wiśnie i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym na 180°C około 35 minut.
Moja rada:
Do ciast parzonych nadaje się tylko mąka krupczatka, z innych robią się grudki, których nie można rozetrzeć.
0 komentarzy do: “Ciasto parzone z wiśniami”Dodaj swój