Ciasto marchewkowe na talerzyku.

Ciasto marchewkowe

Czy placki muszą być z owocami? Może warto spróbować czegoś nowego? Piękna barwa, ciekawy smak - ciasto marchewkowe owiane nutą pomarańczy.

Dla tylu osób Blaszka: 25 cm x 35 cm osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 45 min. 
Składniki   Składniki
  • 5 jaj
  • 150 g masła
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 320 g mąki (2 szklanki)
  • 90 g mąki ziemniaczanej (0,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g marchwi
  • 100 g skórki pomarańczowej
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzoną mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Marchew umyć, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skórkę pomarańczowa pokroić w drobną kostkę. Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać do niej połowę mąki,  marchew i skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Następnie ubić białka, dodać do ciasta i ponownie wymieszać, ale delikatnie aby białka się nie rozwodniły. Na końcu dosypać resztę mąki i wszystkie składniki połączyć. Ciasto przełożyć na blaszkę, wyrównać. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 175°C.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Ciasto marchewkoweDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.