Czy placki muszą być z owocami? Może warto spróbować czegoś nowego? Piękna barwa, ciekawy smak - ciasto marchewkowe owiane nutą pomarańczy.



Składniki
- 5 jaj
- 150 g masła
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 320 g mąki (2 szklanki)
- 90 g mąki ziemniaczanej (0,5 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g marchwi
- 100 g skórki pomarańczowej
Sposób wykonania
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzoną mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Marchew umyć, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skórkę pomarańczowa pokroić w drobną kostkę. Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać do niej połowę mąki, marchew i skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Następnie ubić białka, dodać do ciasta i ponownie wymieszać, ale delikatnie aby białka się nie rozwodniły. Na końcu dosypać resztę mąki i wszystkie składniki połączyć. Ciasto przełożyć na blaszkę, wyrównać. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 175°C.
0 komentarzy do: “Ciasto marchewkowe”Dodaj swój