Wytrawne ciasto faszerowane bakłażanami, nietuzinkowe danie dla smakoszy kuchni śródziemnomorskiej.



Farsz:Składniki
- 2 bakłażany
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 150 g mozzarelli
- 1 łyżka bułki tartej
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
- 3 jajka
- 150ml mleka
- 150 ml wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Sposób wykonania
Farsz. Umyć, osuszyć bakłażany i pokroić w grubszą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę z czosnkiem i zeszklić. Dodać bakłażany, posolić i popieprzyć, dusić około 20 minut aż warzywa będą miękkie i woda odparuje. Patelnię zestawić z kuchenki, dodać posiekaną natkę pietruszki, łyżkę tartej bułki i wymieszać. Ser mozzarellę utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ciasto. W misce rozkruszyć drożdże, posypać szczyptą cukru, zalać letnim mlekiem rozmieszanym z wodą i na chwilę odstawić. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodać jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę z olejem, sól i chwilkę wymieszać mikserem. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
Formę do ciasta wymościć papierem do pieczenia. Na dno wlać połowę ciasta. Na ciasto delikatnie łyżką rozłożyć farsz bakłażanowy. Na farsz rozsypać równomiernie ser mozzarella. Na wierzch wlać pozostałe ciasto, które stanowi ostatnią warstwę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40 - 45 minut.
Moja propozycja:
Ciasto z bakłażanem podawać ciepłe. Jest to danie, które nie potrzebuje dodatków ale znakomitym uzupełnieniem może być białe wytrawne wino.
0 komentarzy do: “Ciasto faszerowane bakłażanami”Dodaj swój