Ciasto cytrynowe na talerzyku.

Ciasto cytrynowe

Łatwe w zrobieniu, aromatyczne słodko-kwaśne ciasto cytrynowe. Wspaniałe do poobiedniej kawy.

Dla tylu osób Blaszka: 28 cm x 24 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 5 jaj
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 125 g masła
  • 1,5  -2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić w rondelku. Jedną cytrynę sparzyć, umyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę, z połowy wycisnąć sok, a drugą cytrynę dokładnie obrać ze skórki. Odmierzyć mąki, przesiać je przez sito do miski, dosypać proszek do pieczenia i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na gęstą masę. Następnie dodać żółtka, otartą skórkę, sok z cytryny, mąkę i delikatnie połączyć składniki. Na końcu dolać chłodne masło i ponownie wszystko lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Obraną cytrynę pokroić bardzo ostrym nożem na cieniutkie plasterki i delikatnie nałożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 20 - 25 minut w temperaturze 160°C.

Z pozostałej połówki cytryny z otartą skórką, można skroić białą skórkę, pokroić w plasterki i również poukładać przed upieczeniem na ciasto. Będzie ono miało bardziej kwaśny, wyrazisty smak.Po wystudzenie ciasto cytrynowe można posypać pudrem cukrem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

0 komentarzy do: “Ciasto cytrynoweDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.