Łatwe w zrobieniu, aromatyczne słodko-kwaśne ciasto cytrynowe. Wspaniałe do poobiedniej kawy.
Blaszka: 28 cm x 24 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.SkładnikiCiasto:
- 5 jaj
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 125 g masła
- 1,5 -2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Sposób wykonania
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić w rondelku. Jedną cytrynę sparzyć, umyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę, z połowy wycisnąć sok, a drugą cytrynę dokładnie obrać ze skórki. Odmierzyć mąki, przesiać je przez sito do miski, dosypać proszek do pieczenia i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na gęstą masę. Następnie dodać żółtka, otartą skórkę, sok z cytryny, mąkę i delikatnie połączyć składniki. Na końcu dolać chłodne masło i ponownie wszystko lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Obraną cytrynę pokroić bardzo ostrym nożem na cieniutkie plasterki i delikatnie nałożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 20 - 25 minut w temperaturze 160°C.
Z pozostałej połówki cytryny z otartą skórką, można skroić białą skórkę, pokroić w plasterki i również poukładać przed upieczeniem na ciasto. Będzie ono miało bardziej kwaśny, wyrazisty smak.Po wystudzenie ciasto cytrynowe można posypać pudrem cukrem.
0 komentarzy do: “Ciasto cytrynowe”Dodaj swój