Dużo cynamonu, dużo migdałów i dużo przyjemności podczas jedzenia. Dwukolorowe, świąteczne ciasto cynamonowe.



Ciasto:Składniki
- 5 jaj
- 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 90 g cukru (0,5 szklanki)
- 125 g masła
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 opakowanie cynamonu (3 łyżki)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g masła
- 90 g cukru (0,5 szklanki)
- 200 g płatków migdałów
- 500 g mleka zagęszczonego, niesłodzonego
Sposób wykonania
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka, cukier, płynne masło, mąkę i sodę ubijać mikserem aż powstaną pęcherzyki powietrza. Następnie należy dosypać cynamon, dołożyć powidła i jeszcze chwilę miksować. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec około 30 minut.
Migdały posiekać na deseczce nożem, ale nie bardzo drobno, niech będą widoczne kawałki. Do rondla włożyć masło, cukier, mleko zagęszczone, migdały i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dalej gotować od czasu do czasu mieszając. Mleko musi odparować, a polewa zgęstnieć. Ciepłą masę migdałową rozprowadzić na wystudzone ciasto.
0 komentarzy do: “Ciasto cynamonowe”Dodaj swój