Ciasto cynamonowe na talerzyku.

Ciasto cynamonowe

Dużo cynamonu, dużo migdałów i dużo przyjemności podczas jedzenia. Dwukolorowe, świąteczne ciasto cynamonowe.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 70 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 5 jaj
  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 90 g cukru (0,5 szklanki)
  • 125 g masła
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 opakowanie cynamonu (3 łyżki)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
  • 125 g masła
  • 90 g cukru (0,5 szklanki)
  • 200 g płatków migdałów
  • 500 g mleka zagęszczonego, niesłodzonego
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka, cukier, płynne masło, mąkę i sodę ubijać mikserem aż powstaną pęcherzyki powietrza. Następnie należy dosypać cynamon, dołożyć powidła i jeszcze chwilę miksować. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać.  Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec około 30 minut.

Migdały posiekać na deseczce nożem, ale nie bardzo drobno, niech będą widoczne kawałki. Do rondla włożyć masło, cukier, mleko zagęszczone, migdały i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dalej gotować od czasu do czasu mieszając. Mleko musi odparować, a polewa zgęstnieć. Ciepłą masę migdałową rozprowadzić na  wystudzone ciasto.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Ciasto cynamonoweDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.