Zielony, różowy, żółty, biały... zabawa w kolory, czyli talerz wypełniony rześkim chłodnikiem z botwiny.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 1 pęczek botwiny
- 1 ogórek ok. 200 g
- 8 ~ 10 rzodkiewek
- 0,5 pęczka koperku
- 0,5 cytryny
- 1 duża śmietana 330 g
- sól, cukier, pieprz
- 4 jajka
Sposób wykonania
Liście botwiny starannie opłukać i pokroić wraz z gałązkami. Małe buraczki obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Botwinę włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, posolić i ugotować. Ogórka i rzodkiewki umyć, koperek opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na tarce o grubych oczkach utrzeć ogórka, rzodkiewkę pokroić w plasterki, a koperek posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać śmietanę, rozdrobnione warzywa, koperek i wymieszać. Doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Botwinka idealnie smakuje z ugotowanymi na twardo jajkami.
0 komentarzy do: “Chłodnik litewski”Dodaj swój