Gotowy chłodnik litewski na talerzu.

Chłodnik litewski

Zielony, różowy, żółty, biały... zabawa w kolory, czyli talerz wypełniony rześkim chłodnikiem z botwiny.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 ogórek ok. 200 g
  • 8 ~ 10 rzodkiewek
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 cytryny
  • 1 duża śmietana 330 g
  • sól, cukier, pieprz
  • 4 jajka
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Liście botwiny starannie opłukać i pokroić wraz z gałązkami. Małe buraczki obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Botwinę włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, posolić i ugotować. Ogórka i rzodkiewki umyć, koperek opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na tarce o grubych oczkach utrzeć ogórka, rzodkiewkę pokroić w plasterki, a koperek posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać śmietanę, rozdrobnione warzywa, koperek i wymieszać. Doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Botwinka idealnie smakuje z ugotowanymi na twardo jajkami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Chłodnik litewskiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.