Gotowa chińszczyzna na talerzu z dodatkami.

Chińszczyzna

Pięć smaków: słodki, gorzki, słony, kwaśny, ostry w jednej potrawie czyli chińszczyzna.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 35 min. 
Składniki   Składniki
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 30 g grzybków suszonych mun
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 ~ 1,5 łyżeczki przyprawy „5 smaków” (koper włoski, pieprz czarny, goździki, cynamon, kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Grzyby namoczyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Rozgrzać olej w garnku, włożyć do niego mięso i obsmażyć. Obraną cebulę pokroić w grube piórka. Dołożyć do mięsa przyprawę „5 smaków”, cebulę, podlać sosem sojowym i chwilę podusić. Na końcu dodać odsączone grzybki, wszystko razem wymieszać. Jeśli potrawa jest mało wyrazista należy dodać  przyprawy ewentualnie sosu sojowego. Powstały sos zaciągnąć łyżeczką przecieru pomidorowego.

Moja propozycja:

Chińszczyznę podawać z ryżem, makaronem ryżowym ale można poeksperymentować i podać na przykład do kaszy .

Moja propozycja warzywa to:

Do chińszczyzny znakomicie smakują  różne surówki na przykład z marchwi czy selera.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “ChińszczyznaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.