Pięć smaków: słodki, gorzki, słony, kwaśny, ostry w jednej potrawie czyli chińszczyzna.



Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 30 g grzybków suszonych mun
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 ~ 1,5 łyżeczki przyprawy „5 smaków” (koper włoski, pieprz czarny, goździki, cynamon, kmin rzymski)
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Sposób wykonania
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Grzyby namoczyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Rozgrzać olej w garnku, włożyć do niego mięso i obsmażyć. Obraną cebulę pokroić w grube piórka. Dołożyć do mięsa przyprawę „5 smaków”, cebulę, podlać sosem sojowym i chwilę podusić. Na końcu dodać odsączone grzybki, wszystko razem wymieszać. Jeśli potrawa jest mało wyrazista należy dodać przyprawy ewentualnie sosu sojowego. Powstały sos zaciągnąć łyżeczką przecieru pomidorowego.
Moja propozycja:
Chińszczyznę podawać z ryżem, makaronem ryżowym ale można poeksperymentować i podać na przykład do kaszy .
0 komentarzy do: “Chińszczyzna”Dodaj swój