„Zawsze jest pora na małe conieco !” Pulchne bułeczki pomarańczowe z nutą migdałową.
16 sztuk Trudność: łatwa Czas wykonania: 35 min.SkładnikiCiasto:
- 100 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 125 g mleka (0,5 szklanki)
- 500 g mąki pszennej
- otarta skórka z pomarańczy
- 50 g płatków migdałowych
- 200 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z ćwiartki pomarańczy
- 50 g cukru pudru
Sposób wykonania
Rozetrzeć w misce drożdże z dwiema łyżkami cukru, zalać letnim mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomarańczę sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Do wyrośniętego rozczynu dodać trzy całe jajka i jedno żółtko, rozpuszczone masło, mąkę i otartą skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze wyrobić mikserem, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy, formując kształt prostokąta. Rozsypać równomiernie cukier trzcinowy, skórkę pomarańczową oraz płatki migdałowe (zostawić trochę do posypania wierzchu). Ciasto zrolować, podzielić na szesnaście równych części, poukładać na przygotowanej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać pozostawionymi płatkami migdałowymi. Piec w 175°C przez 25 minut.
Wycisnąć sok z ćwiartki pomarańczy, dosypać cukier puder, dobrze utrzeć i po wyjęciu ciasta z piekarnika polukrować.
0 komentarzy do: “Bułeczki pomarańczowe”Dodaj swój