To nie wzruszający film Charliego Chaplina, to nie mały człowieczek, to przepis na wspaniały tort o nazwie brzdąc.



Biszkopt:Składniki
- 5 jaj
- 120 g cukru
- 55 g maki pszennej (0,3 szklanki)
- 60 g mąki ziemniaczanej (0,3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 l śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki kakao
- usztywniacze do śmietany
- 50 g gorzkiej czekolady
- 125 g borówek amerykańskich
Sposób wykonania
Biszkopt. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Białka ubić z cukrem na gęstą masę. Następnie dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i żółtka. Delikatnie połączyć wszystkie składniki, przełożyć ciasto do tortownicy i piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut.
Masa. Śmietankę kremówkę ubić wraz z zagęszczaczem. Następnie dodać przesiany przez sito cukier puder i kakao. Delikatnie wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Na wystudzony biszkopt wyłożyć równomiernie masę śmietanową, uformować tort.
Moja propozycja:
Czekoladę pokruszyć i włożyć do małego woreczka foliowego. Następnie przełożyć do rondelka z gotującą się wodą, aby się rozpuściła (zobacz zdjęcia). Gdy będzie płynna, uciąć narożnik woreczka lub przekłuć i wyduszać na tort wzory np. fantazyjną kratkę. Borówkę amerykańską umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i udekorować nimi wierzch tortu.
Od dawna szukałam tego przepisu i w końcu się udało – dzięki wielkie!.
Cieszy nas, że znalazła Pani przepis właśnie na naszej stronie. Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków.