Brzdąc na talerzyku.

Brzdąc

To nie wzruszający film Charliego Chaplina, to nie mały człowieczek, to przepis na wspaniały tort o nazwie brzdąc.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm   Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 80 min. 
Składniki   Składniki
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 120 g cukru
  • 55 g maki pszennej (0,3 szklanki)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (0,3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa do brzdąca:
  • 1 l śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kakao
  • usztywniacze do śmietany
Do dekoracji:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 125 g borówek amerykańskich
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Biszkopt. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Białka ubić z cukrem na gęstą masę. Następnie dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i żółtka. Delikatnie połączyć wszystkie składniki, przełożyć ciasto do tortownicy i piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut.

Masa. Śmietankę kremówkę ubić wraz z zagęszczaczem. Następnie dodać przesiany przez sito cukier puder i kakao. Delikatnie wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Na wystudzony biszkopt wyłożyć równomiernie masę śmietanową, uformować tort.

Moja propozycja:

Czekoladę pokruszyć i włożyć do małego woreczka foliowego. Następnie przełożyć do rondelka z gotującą się wodą, aby się rozpuściła (zobacz zdjęcia). Gdy będzie płynna, uciąć narożnik woreczka lub przekłuć i wyduszać na tort wzory np. fantazyjną kratkę. Borówkę amerykańską umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i udekorować nimi wierzch tortu.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

2 komentarzy do: “BrzdącDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.