Ugotowana botwinka na talerzu z kleksem śmietany.

Botwinka

Wiosenna zupa o pięknej barwie z  kleksem gęstej śmietany... czyli botwinka.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 pęczek botwiny
  • 250 g włoszczyzny
  • 10 suszonych śliwek
  • 0,5 cytryny
  • 1,5 l bulionu
  • 4 łyżki śmietany
  • natka koperku
  • sól, cukier, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Włoszczyznę oraz korzenie buraczków oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Liście botwiny starannie opłukać i pokroić. Całość włożyć do garnka zalać bulionem, troszkę posolić i gotować do miękkości.  Pod koniec gotowania dołożyć suszone  śliwki, można je przeciąć na pół. Chwilę gotować aby śliwki puściły swoją słodycz. W razie konieczności dosolić i dosłodzić. Do gotowej zupy wlać sok z cytryny oraz doprawić pieprzem. Wlać na talerze, na środku położyć kleks śmietany, posypać posiekanym koperkiem.

Moja propozycja:

Botwinkę można również nagotować na mięsie z kością. Wówczas ugotowane mięso należy obrać, pokroić i dołożyć do zupy.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “BotwinkaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.