Wiosenna zupa o pięknej barwie z kleksem gęstej śmietany... czyli botwinka.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1 pęczek botwiny
- 250 g włoszczyzny
- 10 suszonych śliwek
- 0,5 cytryny
- 1,5 l bulionu
- 4 łyżki śmietany
- natka koperku
- sól, cukier, pieprz
Sposób wykonania
Włoszczyznę oraz korzenie buraczków oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Liście botwiny starannie opłukać i pokroić. Całość włożyć do garnka zalać bulionem, troszkę posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dołożyć suszone śliwki, można je przeciąć na pół. Chwilę gotować aby śliwki puściły swoją słodycz. W razie konieczności dosolić i dosłodzić. Do gotowej zupy wlać sok z cytryny oraz doprawić pieprzem. Wlać na talerze, na środku położyć kleks śmietany, posypać posiekanym koperkiem.
Moja propozycja:
Botwinkę można również nagotować na mięsie z kością. Wówczas ugotowane mięso należy obrać, pokroić i dołożyć do zupy.
0 komentarzy do: “Botwinka”Dodaj swój