Bób ze skwarkami i jajkami sadzonymi na talerzu.

Bób

Młody bób pachnący lubczykiem, polany skwierczącym wędzonym boczkiem, wzbogacony sadzonymi jajkami. Prosty i smaczny obiad na gorące dni.

Dla tylu osób Dla 2 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g bobu
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 ~ 3 gałązki lubczyku
  • sól
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Bób i gałązki lubczyku opłukać, zalać wodą, ugotować. Pod koniec gotowania posolić. Boczek wędzony pokroić w słupki, usmażyć. Można do boczku dodać pokrojoną cebulkę. Oddzielnie usmażyć jajka na łyżeczce oleju. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć na talerze, polać skwierczącymi skwarkami i dołożyć sadzone jajka. Znakomitym dodatkiem do takiego obiadu jest maślanka. Tak przygotowana potrawa stanowi regionalne danie wielkopolskie.

Moja propozycja:

Bób ugotowany z lubczykiem można podawać do barszczu lub kapuśniaku ze słodkiej kapusty. Można go również zaserwować do mięs.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

1 komentarz do: “BóbDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.