Młody bób pachnący lubczykiem, polany skwierczącym wędzonym boczkiem, wzbogacony sadzonymi jajkami. Prosty i smaczny obiad na gorące dni.



Składniki
- 500 g bobu
- 100 g boczku wędzonego
- 2 ~ 3 gałązki lubczyku
- sól
- 4 jajka
- 1 łyżeczka oleju
Sposób wykonania
Bób i gałązki lubczyku opłukać, zalać wodą, ugotować. Pod koniec gotowania posolić. Boczek wędzony pokroić w słupki, usmażyć. Można do boczku dodać pokrojoną cebulkę. Oddzielnie usmażyć jajka na łyżeczce oleju. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć na talerze, polać skwierczącymi skwarkami i dołożyć sadzone jajka. Znakomitym dodatkiem do takiego obiadu jest maślanka. Tak przygotowana potrawa stanowi regionalne danie wielkopolskie.
Moja propozycja:
Bób ugotowany z lubczykiem można podawać do barszczu lub kapuśniaku ze słodkiej kapusty. Można go również zaserwować do mięs.
bob zjadłam – jajko dla męża