Błyskawiczny placek z owocami można upiec, gdy goście są już w drodze.
Blaszka: 28 cm x 24 cm (lub tortownica o średnicy 28 cm) Trudność: łatwa Czas wykonania: 20 min.Składniki
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 240 g mąki krupczatki
- 125 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- owoce np. agrest, wiśnie czy jabłka
Sposób wykonania
Masło roztopić w garnku (w najniższej możliwej temperaturze). Umyć jajka. Do garnka dołożyć cukier, mąkę (najlepiej krupczatkę, żeby nie zrobiły się grudki), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wbić całe jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wlać do niej ciasto, na nim ułożyć owoce - agrest, piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu można posypać placek cukrem pudrem.
0 komentarzy do: “Błyskawiczny placek z owocami”Dodaj swój