Placek na talerzyku.

Błyskawiczny placek z owocami

Błyskawiczny placek z owocami można upiec, gdy goście są już w drodze.

Dla tylu osób Blaszka:  28 cm x 24 cm (lub tortownica o średnicy 28 cm)  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 20 min. 
Składniki   Składniki
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 240 g mąki krupczatki
  • 125 g  masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • owoce np. agrest, wiśnie czy jabłka
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Masło roztopić w garnku (w najniższej możliwej temperaturze). Umyć jajka. Do garnka dołożyć cukier, mąkę (najlepiej krupczatkę, żeby nie zrobiły się grudki), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wbić całe jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wlać do niej ciasto, na nim ułożyć owoce - agrest, piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu można posypać placek cukrem pudrem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Błyskawiczny placek z owocamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.