Klasyczne bitki wołowe z czerwonym wytrawnym winem to uczta dla podniebienia.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 600 g ligawy wołowej
- 2 cebule
- 2 łyżeczki musztardy
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, rozbić tłuczkiem. Obsmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie przełożyć do garnka, każdy plaster oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka i poprzekładać nią bitki wołowe. Tłuszcz od smażenia dolać do garnka, podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 90 minut. W miarę potrzeby podlewać wodą. Do miękkiego mięsa dodać dwie łyżeczki musztardy i pół łyżeczki mąki mąki ziemniaczanej rozmąconej w odrobinie zimnej wody. Zagotować, aby powstał jednolity sos. Jeśli jest potrzeba, przyprawić solą i pieprzem.
Moja propozycja:
Bitki wołowe dobrze smakują buraczkami oraz duszonymi ziemniakami, które można posypać posiekanym koperkiem. Znakomitym uzupełnieniem jest czerwone wytrawne wino.
Buraczki
0 komentarzy do: “Bitki wołowe”Dodaj swój