Bitki wołowe na talerzu z ziemniakami i buraczkami.

Bitki wołowe

Klasyczne bitki wołowe z czerwonym wytrawnym winem to uczta dla podniebienia.

Dla tylu osób Dla osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 600 g ligawy wołowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, rozbić tłuczkiem. Obsmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie przełożyć do garnka, każdy plaster oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka i poprzekładać nią bitki wołowe. Tłuszcz od smażenia dolać do garnka, podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 90 minut. W miarę potrzeby podlewać wodą. Do miękkiego mięsa dodać dwie łyżeczki musztardy i pół łyżeczki mąki mąki ziemniaczanej rozmąconej w odrobinie zimnej wody. Zagotować, aby powstał jednolity sos. Jeśli jest potrzeba, przyprawić solą i pieprzem.

Moja propozycja:

Bitki wołowe dobrze smakują buraczkami oraz duszonymi ziemniakami, które można posypać posiekanym koperkiem. Znakomitym uzupełnieniem jest czerwone wytrawne wino.

Buraczki

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Bitki wołoweDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.