Smukła belona upieczona w piekarniku pachnąca ziołami prowansalskimi, z nutą cytryny.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 15 min.Składniki
- 3 belony
- 6 gałązek koperku
- 3 łyżeczki ziół włoskich (np bazylia, oregano, czosnek...)
- pieprz cytrynowy
- 2 łyżki oliwy
- sól
Sposób wykonania
Belony oczyścić, opłukać osuszyć. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ryby, zginając na pół aby się zmieściły i posmarować oliwą. Następnie obsypać mieszanką ziół włoskich, pieprzem cytrynowym i nafaszerować gałązkami koperku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°c i piec przez 20 minut.
Moja propozycja:
Belona ma smaczne, delikatne białe mięso dlatego pasują do niej warzywa gotowane na parze lub z wody. Moja propozycja to talarki gotowanych marchewek oraz ugotowane kawałki jabłek.
0 komentarzy do: “Belona”Dodaj swój