Upieczona belona na talerzu z marchewką i jabłkami.

Belona

Smukła belona upieczona w piekarniku pachnąca ziołami prowansalskimi, z nutą cytryny.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 15 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 belony
  • 6 gałązek koperku
  • 3 łyżeczki ziół włoskich (np bazylia, oregano, czosnek...)
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Belony oczyścić, opłukać osuszyć. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ryby, zginając na pół aby się zmieściły i posmarować oliwą. Następnie obsypać mieszanką ziół włoskich, pieprzem cytrynowym i nafaszerować gałązkami koperku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°c i piec przez 20 minut.

Moja propozycja:

Belona ma smaczne, delikatne białe mięso dlatego pasują do niej warzywa gotowane na parze lub z wody. Moja propozycja to talarki gotowanych marchewek oraz ugotowane kawałki jabłek.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “BelonaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.