Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Bakłażany umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki, pokroić w grubsze plastry i poukładać na blaszkach. Na mały talerzyk wlać trochę oliwy z oliwek, pędzelkiem posmarować każdy plaster bakłażana i oprószyć lekko solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec przez 20 minut. W tym czasie należy zrobić sos pesto.Orzechy zmielić. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić, włożyć do kielicha miksera. Następnie dolać oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli i zmiksować na jednolity sos. Jeśli konsystencja jest za gęsta dolać odrobinę przegotowanej wody. Na końcu dosypać zmielone orzechy oraz parmezan i zamieszać.Dno naczynia żaroodpornego posypać bułka tartą i ułożyć warstwę upieczonych bakłażanów. Każdy plaster posmarować sosem pesto i pokryć plastrem sera mozzarella. I ponownie na ser położyć bakłażana, sos pesto i ser do wyczerpania składników. Całość posypać resztą bułki tartej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i zapiekać około 20 minut. Podawać na ciepło.
0 komentarzy do: “Bakłażan zapiekany z pesto”Dodaj swój