Bakłażan zapiekany z pesto na talerzyku.

Bakłażan zapiekany z pesto

Bakłażan zapiekany z pesto i mozzarellą, smaczna przekąska w stylu włoskim

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Zapiekanka:
  • 2 bakłażany
  • 400 g sera mozzarella
  • 4 łyżki tartej bułki
  • pesto
  • oliwa z oliwek
  • sól
Sos pesto:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 50 g utartego parmezanu
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
Sposób wykonania   Sposób wykonania
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Bakłażany umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki, pokroić w grubsze plastry i poukładać na blaszkach. Na mały talerzyk wlać trochę oliwy z oliwek, pędzelkiem posmarować każdy plaster bakłażana i oprószyć lekko solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec przez 20 minut. W tym czasie należy zrobić sos pesto.Orzechy zmielić. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić, włożyć do kielicha miksera. Następnie dolać oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli i zmiksować na jednolity sos. Jeśli konsystencja jest za gęsta dolać odrobinę przegotowanej wody. Na końcu dosypać zmielone orzechy oraz parmezan i zamieszać.Dno naczynia żaroodpornego posypać bułka tartą i ułożyć warstwę upieczonych bakłażanów. Każdy plaster posmarować sosem pesto i pokryć plastrem sera mozzarella. I ponownie na ser położyć bakłażana, sos pesto i ser do wyczerpania składników. Całość posypać resztą bułki tartej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i zapiekać około 20 minut. Podawać na ciepło.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Bakłażan zapiekany z pestoDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.