Pachnąca majerankiem, wędzonką, cebulką, pieprzna ale nie spieprzona. Babka ziemniaczana, specjał Podlasia!



Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 400 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki mąki
- 3 łyżki majeranku
- 150 ml mleka
- pieprz
- sól
Sposób wykonania
Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać pokrojona w kosteczkę cebulę, zeszklić ją i całość odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć malakserem na tarce do ziemniaków. Przełożyć do miski, odcedzić trochę soku ziemniaczanego około pół szklanki (ilość zależy od gatunku bulw). Płyn wylać ale osad (czyli krochmal) z dna szklanki dołożyć do miski. Gorącym mlekiem sparzyć pulpę ziemniaczaną i szybko rozmieszać.
Następnie dodać boczek wędzony z cebulką, majeranek, jajka, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz obficie posypać świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C. Babkę ziemniaczaną piec 90 - 100 minut. Jeśli będzie się bardzo rumienić należy przykryć wierzch folią aluminiową.
Moja propozycja:
Tradycyjnie na Podlasiu, babkę ziemniaczaną podaje się z gęstą kwaśną śmietaną. Można udekorować pokrojonymi szczypiorkiem, rzeżuchą lub kiełkami rzodkiewki.
Jeśli zostanie babka, można ją odgrzać następnego dnia na suchej patelni. Smakuje również znakomicie.
0 komentarzy do: “Babka ziemniaczana”Dodaj swój