Babka ziemniaczana ze śmietaną i szczypiorem na talerzu.

Babka ziemniaczana

Pachnąca majerankiem, wędzonką, cebulką, pieprzna ale nie spieprzona. Babka ziemniaczana, specjał Podlasia!

Dla tylu osób Dla 6 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 400 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3 łyżki majeranku
  • 150 ml mleka
  • pieprz
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać pokrojona w kosteczkę cebulę, zeszklić ją i całość odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć malakserem na tarce do ziemniaków. Przełożyć do miski, odcedzić trochę soku ziemniaczanego około pół szklanki (ilość zależy od gatunku bulw). Płyn wylać ale osad (czyli krochmal) z dna szklanki dołożyć do miski. Gorącym mlekiem sparzyć pulpę ziemniaczaną i szybko rozmieszać.

Następnie dodać boczek wędzony z cebulką, majeranek, jajka, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz obficie posypać świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C. Babkę ziemniaczaną piec 90 - 100 minut. Jeśli będzie się bardzo rumienić należy przykryć wierzch folią aluminiową.

Moja propozycja:

Tradycyjnie na Podlasiu, babkę ziemniaczaną podaje się z gęstą kwaśną śmietaną. Można udekorować pokrojonymi szczypiorkiem, rzeżuchą lub kiełkami rzodkiewki.

Jeśli zostanie babka, można ją odgrzać następnego dnia na suchej patelni. Smakuje również znakomicie.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

0 komentarzy do: “Babka ziemniaczanaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.