Babka drożdżowa parzona dobra nie tylko na Wielkanoc.
Okrągła foremka do babki o średnicy 22 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 50 min.Składniki
- 500 g mąki krupczatki
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 125 g cukru
- otarta skórka z 0,5 cytryny
- 50 g rodzynek
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- ewentualnie cukier puder do posypania
Sposób wykonania
Drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka rozetrzeć, odstawić do wyrośnięcia przykrywając czystą ściereczką. Pozostałe mleko zagotować i sparzyć nim 100 g mąki, rozcierając szybko, aby nie porobiły się grudki. Jaja umyć. Trzy jajka całe i dwa żółtka ubić z cukrem na gęstą masę. Masło stopić. Do zaparzonej i przestudzonej mąki dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą mąkę, sól, cukier waniliowy, otartą skórkę z pół cytryny, sparzone i osuszone rodzynki. Wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite jaja z cukrem i delikatnie wyrabiać ciasto. Na końcu dodać roztopione ciepłe masło i dalej wyrabiać masę. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ponownie czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Foremkę do babki wysmarować dobrze masłem i obsypać mąką. Napełnić ją wyrośniętym ciastem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze ok. 180°C około 30 minut. Wystudzone ciasto lekko podważyć nożem i delikatnie wyłożyć na deskę. Można posypać cukrem pudrem według uznania.
Bardzo dobra babka, wilgotna nawet po dwóch dniach. Pierwszy raz robiłam ciasto zaparzając je i muszę przyznać, że jest zaskakująco smaczne.
Cieszymy się, że mogliśmy podzielić się tą metodą przygotowania babki.