Babka na talerzyku.

Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona dobra nie tylko na Wielkanoc.

Dla tylu osób Okrągła foremka do babki o średnicy 22 cm Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 50 min.
Składniki Składniki
  • 500 g mąki krupczatki
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 125 g cukru
  • otarta skórka z 0,5 cytryny
  • 50 g rodzynek
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • ewentualnie cukier puder do posypania
Sposób wykonania Sposób wykonania

Drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka rozetrzeć, odstawić do wyrośnięcia przykrywając czystą ściereczką. Pozostałe mleko zagotować i sparzyć nim 100 g mąki, rozcierając szybko, aby nie porobiły się grudki. Jaja umyć. Trzy jajka całe i dwa żółtka ubić z cukrem na gęstą masę. Masło stopić. Do zaparzonej i przestudzonej mąki dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą mąkę, sól, cukier waniliowy, otartą skórkę z pół cytryny, sparzone i osuszone rodzynki. Wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite jaja z cukrem i delikatnie wyrabiać ciasto. Na końcu dodać roztopione ciepłe masło i dalej wyrabiać masę. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ponownie czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Foremkę do babki wysmarować dobrze masłem i obsypać mąką. Napełnić ją wyrośniętym ciastem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze ok. 180°C około 30 minut. Wystudzone ciasto lekko podważyć nożem i delikatnie wyłożyć na deskę. Można posypać cukrem pudrem według uznania.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

2 komentarzy do: “Babka drożdżowa parzonaDodaj swój

  1. Bardzo dobra babka, wilgotna nawet po dwóch dniach. Pierwszy raz robiłam ciasto zaparzając je i muszę przyznać, że jest zaskakująco smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.