Upieczone kawałki babki cytrynowej na talerzyku.

Babka cytrynowa na oleju

Puszysta  babka z nutą cytrynową rozpływająca się w ustach.

Dla tylu osób Foremka: 35 cm x 11 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 35 min.  
Składniki   Składniki
  • 4  jajka
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g mąki pszennej
  • 150 ml oleju
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 cytryny (otarta skórka)
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Foremkę do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Cytrynę dokładnie umyć, wytrzeć i zetrzeć z połowy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny wsypać do miski i wymieszać. Jajka z cukrem i wodą ubić mikserem na puszystą masę, dolać olej i jeszcze chwilę ubijać na najmniejszych obrotach, tylko do czasu gdy olej połączy się z masą jajeczną. Następnie wlać ją do miski z mąkami. Wszystkie składniki babki cytrynowej delikatnie wymieszać. Gotowym ciastem babkowym wypełnić przygotowaną foremkę. Piec w temperaturze 175 °C około 40 minut.

Moja propozycja:

Babkę cytrynową można podawać z owocami sezonowymi: truskawkami, malinami, wiśniami czy borówkami i bitą śmietaną.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Babka cytrynowa na olejuDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.