Puszysta babka z nutą cytrynową rozpływająca się w ustach.
Foremka: 35 cm x 11 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 35 min.Składniki
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 160 g mąki pszennej
- 150 ml oleju
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 cytryny (otarta skórka)
Sposób wykonania
Foremkę do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Cytrynę dokładnie umyć, wytrzeć i zetrzeć z połowy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny wsypać do miski i wymieszać. Jajka z cukrem i wodą ubić mikserem na puszystą masę, dolać olej i jeszcze chwilę ubijać na najmniejszych obrotach, tylko do czasu gdy olej połączy się z masą jajeczną. Następnie wlać ją do miski z mąkami. Wszystkie składniki babki cytrynowej delikatnie wymieszać. Gotowym ciastem babkowym wypełnić przygotowaną foremkę. Piec w temperaturze 175 °C około 40 minut.
Moja propozycja:
Babkę cytrynową można podawać z owocami sezonowymi: truskawkami, malinami, wiśniami czy borówkami i bitą śmietaną.
0 komentarzy do: “Babka cytrynowa na oleju”Dodaj swój